YouTube, еВау и Дейвид Бауи ще получат „Интернет Оскар”-и
YouTube, еВау и Дейвид Бауи ще получат „Интернет Оскар”-и / netinfo

Сайтът за видеоклипове YouTube, страницата за онлайн търгове еВау и рок иконата Дейвид Бауи се сред победителите за наградите „Уеби” (Webby Awards), така наречените "Интернет Оскари".

Наградите са смятани за международен сигнал за уебсайтовете, интерактивната реклама и онлайн видеоклиповете.

Така създателите на YouTube Стийв Чен и Чад Хърли ще получат наградата „Уеби личност на годината” за измислянето на успешния сайт, който има ключова роля в трансформирането на медийния пейзаж и оформянето на новата политическа и поп култура.

Рок легендата Дейвид Бауи пък ще получи награда за цялостен принос в преминаването на границите в изкуството и технологиите благодарение на "УлтраСтар", неговата дигитална медийна компания, която работи с „Ролинг Стоунс” и Police, съобщава БГНЕС, като се позовава на АФП.

Освен това Бауи ръководи „БауиАрт” – сайт, който свързва новите артисти с колекционерите и „БауиНет” – интернет доставчик от 1998 г. насам.

Всички над 200 милиона потребители на онлайн сайта за търгове еВау също ще бъдат удостоени с пожизнена награда за това, че са създали "културен феномен, който промени изцяло начина, по който хората могат да се свързват, откриват и комуникират помежду си".

Победителите са избрани от 550-членно жури от Международната академия по дигитални изкуства и науки, което включва създателят на "Семейство Симпсън" Мат Грьонинг. Церемонията по връчването на наградите ще се състои в Ню Йорк на 5 юни за 11-та поредна година. Наградите са в общо 70 категории.